home eten voor een tientje.nl menu Bestewijnondereentientje.nl

Biologische wijn

Hoewel de termen organisch, duurzaam, biologisch en zelfs biodynamisch cultiveren van wijn door elkaar worden gebruikt, is waar het nu precies omgaat niet altijd even duidelijk. Lees hier verder hoe het zit met biologische wijn.

  • Vind goedkope wijnen
  • Lees feiten en nieuws over wijn


Wat is Biologische Wijn?

Hoewel de termen organisch, duurzaam, biologisch en biodynamisch cultiveren van wijn door elkaar worden gebruikt, is waar het nu precies omgaat niet altijd even duidelijk.


Lees hier onze tips voor de 5 beste goedkope biologische supermarkwijnen

Wijnboeren in de biologische sector beschouwen chemische middelen als taboe. Ouderwetse middelen, zoals Bodeauxse pap gebruiken ze wel. Wijnexpert Ronald de Groot had over dit laatste meerdere malen kritiek. Zo schreef hij: ‘Dit bestrijdingsmiddel bevat grote hoeveelheden koper, een zwaar metaal, dat zich ophoopt in de grond en daar alle micro-organismen doodt. Het is echter het enige middel dat biologische boeren bij de behandeling van meeldauw ter beschikking staat, dus zeker in vochtige jaren is het onontbeerlijk.’

De biodynamisch werkende wijnboer gaat nog een stap verder. Aan de methode ligt het antroposofische gedachtengoed van de Duitser Rudolf Steiner ten grondslag. Biodynamische boeren gaan uit van een directe relatie tussen grond en kosmos. De verzorging van de wijngaard is hierbij gebaseerd op de stand van zon, maan en sterren. Homeopathische middelen worden gebruikt voor de bestrijding van ziekten in de wijngaard. Ook wordt getracht om geen, of in ieder geval minder sulfiet toe te voegen.

Is de biodynamische boer streng in de leer, dan kan hij het Demeter keurmerk verdienen. Wie voldoet aan de Europese verorderning voor biologische landbouw kan het EKO-keurmerk verdienen dat wordt uitgegeven door Skal.