home eten voor een tientje.nl menu Bestewijnondereentientje.nl

Brunello di Montalcino

Beste goedkope wijn. Brunello di Montalcino

  • Vind goedkope wijnen
  • Lees feiten en nieuws over wijn

Brunello di Montalcino: een magnifieke Toscaanse wijn

brunello di montalcino De Italiaanse economie is in zwaar weer, maar er zijn enkele produkten in Italië die het ondanks de crisis erg goed doen. De Italiaanse wijngaarden, die al enkele jaren meer wijn produceren dan hun Franse collega's - zijn hier op te merken. Het verhaal van Brunello di Montalcino laat zien hoe een goede wijn geen last heeft van de economische crisis.

Schenk een Brunello dit Montalcino in voor een Italiaan en zijn gezicht zal glunderen. We hebben het hier over een van de Italiaanse topwijnen en succesverhalen: de Brunello di Montalcino, een heerlijke en bekende Italiaanse wijn, naast de bekende Barolo, Barbaresco and Amarone wijnen.

Buiten Italië is de Brunello dit Montalcino nog niet zo bekend, hoewel 65% van de wijnproductie wordt geexporteerd. De prijs is ook goed, gemiddeld EUR 35 (£30, $45), terwijl het staat voor goede kwaliteit en hoge demand.

Brunello wordt geproduceerd met wijnranken op de hellingen van het kleine Toscaanse bergdorpje Montalcino, een 40km zuidelijk van Siena.

De Brunello wordt gemaakt van 100% Sangiovese druiven, in tegenstelling tot zijn beter bekende buren of concurrenten, de Chianti Classico aen Vino Nobile di Montepulciano, die blends zijn van Sangiovese met andere druifsoorten.

De jaarlijkse produktie is gestegen van 6 miljoen flessen in 2007 tot ruim 9 miljoen in 2012.

Bron: BBC

brunello

At its best, Brunello di Montalcino beguiles you with complex scent, depth of flavour, and variety of stylistic and geographic expression. Its grape, the Sangiovese, can be quite frisky, but the Montalcino terroir refines it. The aromas can be immersive: earth, mushrooms, cherries, plums, flowers, coffee, liquorice and chocolate - a kind of scent which makes you stop to ponder. The Italians have a phrase for this, vini di meditazione - wines for meditation.

Dan Hertz, Canadian wine appraiser

 

Brunello, Wikipedia

De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de 7e wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG.

De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino behoort tot de meest gewaardeerde Italiaanse wijnen.

Een Brunello kent een verplichte houtlagering van 3,5 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Dat kan zelfs enkele tientallen jaren zijn, maar dat is afhankelijk van factoren zoals lagering, jaargang en wijnhuis.

Over het algemeen produceert ieder Brunello-huis ook een andere, goedkopere wijn, de Rosso di Montalcino. Een Rosso wordt na een tot twee jaar op de markt gebracht en is dan over het algemeen ook direct op dronk en kan ca. 5 jaar bewaard worden. Langer is mogelijk, maar niet echt de bedoeling. Ook de Rosso di Montalcino heeft de status van een DOC.

De gebruikte druif bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Brunellodruif, een kloon van de in Italië (Chianti) veel gebruikte Sangiovese druif. Bekende producenten van Brunello di Montalcino zijn onder meer Biondi Santi, Fuligni, Case Basse, Valdicava, Salvioni en Brunelli.