home eten voor een tientje.nl menu Bestewijnondereentientje.nl

Resveratrol

De waarheid achter Resveratrol: is wijn nu echt gezond?

  • Vind goedkope wijnen
  • Lees feiten en nieuws over wijn

De waarheid achter Resveratrol: is wijn nu echt gezond?

Resveratrol komt uit de druivenschillen. Het is een polyfenol: een anti-oxidant in planten. De lijst van onderzoeken die resveratrol een indrukwekkende, gezondheidsbevorderende kracht toedichten is groot.

Resveratrol, ‘wonder’ in rode wijn

Muizen die resveratrol kregen, leefden een stuk langer en hadden minder vaak kanker en hart- en vaatziektes.

Ook is resveratrol op te dikke mensen getest. Daaruit bleek dat het een gunstig effect heeft op de stofwisseling, op de bloed- en insulinespiegel en op het functioneren van de lever.

Last but not least zijn er wetenschappers die resveratrol als Alzheimer-medicijn zien.

Dus minder kans op kanker en dementie, een anti-aging effect, goed voor je hart? Snel ontkurken die fles. Toch?Genuanceerder

Prof. dr. Stroes, internist en hoofd vasculaire geneeskunde bij het AMC, nuanceert dit: ‘Als je alle literatuur er op naleest, zou je bijna denken: ik word 100 met die resveratrol.’ Helaas is het niet zo simpel volgens hem.

Ten eerste is bijna al het onderzoek tot nu toe uitgevoerd met dieren. Hoe fantastisch die resultaten ook zijn, dat betekent niet dat je ze automatisch kunt vertalen naar de mens.

Ook de dosis telt. Als je van de gezondheidseffecten van resveratrol wilt profiteren, zou je zeer veel wijn moeten drinken: meerdere flessen per dag.

Met mate drinken

Stroes vertelt aan patiënten die graag wijn drinken dat ze daar ‘met gezonde mate’ mee door kunnen gaan – voor vrouwen dagelijks maximaal 1 glas en voor mannen 2 – omdat dat ‘zeker niet ongunstig en waarschijnlijk zelfs gunstig is’ met het oog op hart- en vaatziekten.

Maar of dat per se te danken is aan de resveratrol, is nog maar de vraag.

Stroes: ‘In Rusland hebben hart- en vaatlijders ook profijt van wodka, omdat alcohol de vaten verwijdt.’ Toch zal hij nooit aanraden om aan de sterke drank te gaan: ‘Dat levert weer andere gezondheidsproblemen op'.

Stroes: ‘Het enige wat tot nader order werkt, is een gezonde levensstijl en evidence based medicijnen.’ En dat dagelijkse wijntje is dus geen probleem. De kleur maakt niet uit: ook in wit zitten gezonde polyfenolen. Net als in een appelschil, pinda’s en chocola trouwens.