home eten voor een tientje.nl menu Bestewijnondereentientje.nl

Kater

Hoe kun je een kater verlichten, 7 beste tips

  • Vind goedkope wijnen
  • Lees feiten en nieuws over wijn

Kater verlichten, 7 beste tips

Als je teveel gedrongen hebt, een bonkend hoofd en misselijkheid wilt voorkomen, lees dan verder. Het beste is natuurlijk niet zoveel drinken. Het is echt niet goed voor je gezondheid. Maar als je toch te ver bent gegaan, zijn dit de beste tips om van je kater af te komen.

1. Wissel je drankjes af met water

Dit vertraagt het uitdrogingseffect in je lichaam iets, waardoor in ieder geval de hoofdpijn beter te behappen zal zijn de volgende dag.

2. Kater bestrijden met alcohol?

Nooít doen! Misschien voel je je na een biertje of wijntje iets beter, maar die klap komt echt nog. Uitstel maakt de gevolgen zelfs nog erger. Alcohol is in principe natuurlijk gewoon gif, je lichaam is op dit moment druk bezig de giftige stoffen af te breken. Begin je nu weer met drinken, dan schuif je de kater alleen maar op de lange baan. Hij komt terug en hoogstwaarschijnlijk nóg erger.

Wel: Water, water, water!

Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, hoogste tijd om dat gehalte vandaag weer op peil te krijgen. Door genoeg water te drinken kan de alcohol je lichaam sneller verlaten en zul je je beetje bij beetje weer wat fitter voelen.

3. Paracetamol?

Ja, dat kan. Het zal je hoofdpijn wellicht iets verlichten, maar pas een beetje op. Pijnstillers kunnen het schadelijke effect van alcohol op je lever verergeren. Is het niet écht nodig, slik dan niks, je lever is vandaag al druk zat.

4. Een vette hap?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hun kater als sneeuw voor de zon verdwijnt na een vette hap. Niks is minder waar. Mocht het voor jou helpen, doe het dan vooral, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een portie spek, eieren of patat de kater verlicht. Het gaat er eigenlijk meer om wat je eet voor (of tijdens) het drinken op de avond zelf. Nu een flinke maaltijd wegduwen heeft dus voor de kater geen zin, het is al te laat.. Wel: Misschien staat je hoofd er helemaal niet naar, maar eet liever een beetje gezond om je lichaam weer een boost te geven.

5. Kalium in bananen zou helpen

Ieder heeft zijn eigen maniertjes, maar: een bewezen anti-katermiddel is er nog niet. Voorkomen lijkt dus ook in dit geval beter dan genezen.

6. Goed eten

Leg een stevige bodem voor je gaat drinken, dit zorgt ervoor dat de alcohol iets minder snel wordt opgenomen in het lichaam.

7. Drink niet te veel

Een open deur, maar probeer het af en toe te onthouden. De redactie poogt de maximale inname te beperken tot 2 glazen (3 bij bijzondere gelegenheden)...
Drink overigens ook niet te snel..

Kunnen mannen beter tegen alcohol? Lees hier meer over alcohol

 

8. Waterstofperoxide....

Vinologe Jacqueline Niesten heeft ook last van hoofdpijn. Volgens haar komt dat door de sulfiet in wijn en daarop bedacht ze een oplossing.

De Nederlandse vinologe heeft elke ochtend (lichte) hoofdpijn, terwijl ze het iedere avond bij slechts 1 glas wijn houdt. Ze vermoedde dat dat veroorzaakt wordt door de sulfieten in wijn, een bewaarmiddel dat ook in andere alcoholische dranken zit. Sommige mensen zijn (onbewust) intolerant voor sulfieten, waardoor ze vaak last hebben van hoofdpijn of een verstopte neus.

Dus bedacht Niesten een waterstofperoxide die sulfieten omzet in onschuldige sulfaten.Voor een wijntje is slechts 1 druppeltje nodig voor een resultaat, vond de vinologe uit. Hoe zoeter de wijn, hoe meer druppels er nodig zijn.