home eten voor een tientje.nl menu Bestewijnondereentientje.nl

Wijn weetjes & Wine facts

Wijn weetjes en Wine facts. Wat moet je allemaal weten over wijn, wijn drinken en druiven? Lees hier verder!

  • Vind goedkope wijnen
  • Lees feiten en nieuws over wijn

10 Wijn weetjes & Wine facts

Lees hier alle waardevolle wijn weetjes. Handig voor op een feestje! We hebben gemerkt dat veel van onderstaande wijn feiten bij de meeste mensen niet bekend zijn. Verrijk nu hier je kennis, met tips van onder andere wijnvinologe Jacqueline Niesten (Telegraaf).

Bericht ons je wijn weetje als je zelf goede informatie hebt over wijnen en wijn drinken!

1. Wijnglas niet op z'n kop

De meeste mensen zetten een wijnglas en champagneglas op zijn kop in de kast. Hierdoor verhinder je dat er stof in het glas komt. Maar toch is dit niet verstandig als je op de goede smaak van de wijn let: hoe schoon je kast ook is, de geur van de kast trekt in het wijnglas. Dit kan een muf effect geven aan je wijn bij het drinken.



2. Hoeveel druiven in 1 glas?

Wist je dat er voor één vol wijnglas 100-125 druiven nodig zijn om het te vullen! Behandel een glas en fles wijn dus met respect, zouden we willen meegeven...



3. Wijnproductie na 100 dagen

Een wijnrank geeft ongeveer 100 dagen na de bloei een mooie rijpe druif, geschikt voor de wijnproduktie. Dit is mede afhankelijk van het weer, de hoeveelheid zon en de druif.



4. Besmetting mogelijk bij schroefdop?

Een fles wijn die je afsluit met een schroefdop lijkt schoner. Je zou denken dat alleen wijn met een kurk een besmetting op kan lopen, met een schimmelige geur als resultaat. Maar dat is niet waar. Een besmetting kan ook bij een schroefdop in de wijn zitten. Er kan namelijk tijdens het wijnmaakproces of in de wijnkelder iets mis zijn gegaan, bijvoorbeeld via besmette pallets. Dus ook in een restaurant bij een schroefdop gewoon ruiken en proeven. Vertrouw op je neus en niet de sluiting van de fles!



5. Druiven 2 keer per jaar geoogst

Op het noordelijk halfrond oogsten wijnboeren in september en oktober. Op het zuidelijk halfrond doet men dit in het voorjaar, rond februari en maart. De reden is natuurlijk dat de seizoenen omgekeerd zijn. Als je dus een klets-frisse rosé wilt drinken in de zomer in NL, dan kies je voor een rosé uit het zuidelijk halfrond: bijvoorbeeld Chili, Argentinië of Australië van het jaar van drinken.



6. Duurdere wijn lekker?

Op deze site vind je beste tips voor goedkope wijn. Deze heeft vaak een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Kan het zijn dat duurdere wijn over het algemeen toch beter smaakt? Als je bedenkt dat een fles wijn een aantal vaste kosten heeft, zoals de accijnzen, de kosten van een fles en het transport, dan is het niet vreemd te bedenken dat de inhoud de sluitpost is. Een wat duurdere wijn heeft dan zijn waarde ook echt in de wijn zitten. Onze tip: let goed op de mooie goedkope omfietswijnen op deze site!



7. Wijn invriezen

Wijnvinologe Jacqueline Niesten deed in de Telegraaf nog een praktische tip: leg het restantje van een fles met de dop er op in de vriezer. Dan kun je het eenvoudig ontdooien om er mee te koken. Vries natuurlijk geen volle fles in om uiteen spatten te voorkomen (bij het bevriezen zetten vloeistoffen uit en bij een volle fles is er mogelijk geen ruimte om uit te zetten). Of maak er diepviesblokjes van; handig en lekker voor de spaghetti en risotto.



8. Wijn niet goed?

De top 3 van de verkeerde wijn en fouten in wijn in bijvoorbeeld een restaurant zijn volgens Jacqueline Niesten, wijnvinologe, de volgende:
Kurk: wijn kan besmet zijn met TCA (tri-chloro-anisole). Je kunt dit herkennen als de wijn ruikt of smaakt naar schimmel, nat karton, ofwel: gewoon muf. Deze fout is vooral te ruiken als je de wijn nog niet hebt rondgedraaid (gewalst) in je glas.
Te veel zwavel (sulfiet): als de wijn ruikt naar een afgestoken lucifer of een rot ei bevat deze teveel zwavel en kun je hem zeker laten wegschenken.
Oxidatie: als wijn te oud is, of teveel met de buitenlucht in aanraking is geweest tijdens het productieproces, kan de wijn oxideren. Dit is hetzelfde als het roesten van ijzer bijvoorbeeld: de chemische reactie met zuurstof in lucht. Witte wijn wordt dan bruinig of diepgeel en rode wijn juist vaal bleekbruin. De wijn verliest zijn frisse karakter. Let er dus op dat je witte wijn zo jong mogelijk drinkt, tenzij het een wijn is die juist goed kan rijpen (bv. goede Bourgogne).
Overigens verschilt het per persoon welke foute wijn je makkelijk herkent. De een is gevoeliger voor oxidatie, terwijl de ander juist kurk goed kan herkennen.



9. Ademen in fles?

Een fles wijn ontkurken om hem te laten 'ademen', zal niet veel helpen. De vorm van de fles laat nu eenmaal niet toe dat er veel lucht binnenkomt. Gebruik een decanteerfles!



10. Holle bodem in wijnfles?

Je zult het je zelf wel al eens afgevraagd hebben: de holle bodem onder in een wijnfles. De holte die erdoor ontstaat wordt wel de ‘ziel’ van de fles genoemd. Maar waarvoor dient-ie eigenlijk?

Er doen verschillende theorieën de ronde:

De eerste theorie kan makkelijk worden ontkracht. Als op de fles staat dat er 0,75 liter wijn in zit, dan zit er 0,75 wijn in.

Het verhaal over reststoffen is ook onwaarschijnlijk. Champagneflessen hebben namelijk ook een ziel, maar daarin vormen zich helemaal geen reststoffen.

De ruimte voor de duim klinkt plausibel, maar die toepassing kan ook zijn gekomen nadat de ziel om een andere reden aan het flesontwerp is toegevoegd. Tijd om het aan een expert te vragen. Stephan Danner, voorzitter van het Durbacher Winzergenossenschaft (wijnboerengenootschap) in Duitsland, legt allereerst uit waarom flessen voor champagne en mousserende wijn een holte onderin hebben.

Champagne en mousserende wijnen horen natuurlijk te borrelen, en dat doen ze dankzij de aanwezige koolstofdioxide. Die wordt geproduceerd door gistschimmels tijdens de gisting van suiker. Maar dit zorgt ook voor de nodige inwendige druk in de fles. De luchtdruk kan oplopen tot 8 bar, genoeg om een plastic fles meer dan 50 meter de lucht in te laten schieten. “Met zo veel druk zou als eerste de zwakkere bodem het begeven”, aldus Danner. “Door de welving van de bodem kan de druk op de bodem beter worden opgevangen.”

Tot zover de bubbels, maar hoe zit het met de wijnfles?

Ook die moet veel druk weerstaan, al is het kortstondig. Bij het kurken wordt de kurk namelijk met 3,5 kilometer per uur in de hals van de fles gedrukt. Dat klinkt misschien onschuldig, maar hierdoor wordt een zogeheten sluitdruk veroorzaakt, zoals door een zuiger in een cilinder, die snel oploopt tot 4 bar. De druk is dan heel even 2 keer zo hoog als in een autoband; best veel voor een wijnfles. De holle bodem maakt hem stevig!