home eten voor een tientje.nl menu Bestewijnondereentientje.nl

Teveel drinken

Drink ik teveel alcohol?
Lees de 6 waarschuwingssignalen

  • Vind goedkope wijnen
  • Lees feiten en nieuws over wijn

Drink ik teveel alcohol?
Lees de 6 waarschuwingssignalen

Er is een grote kans dat je vindt dat je zelf een nette drinker bent. Af en toe glaasje, en op zaterdag een paar biertjes. En met een feestje of bijzondere gelegenheid drink je mogelijk wat meer, als je kunt meerijden met iemand. Maar hoe weet je wanneer je te veel drinkt? En hoe gevaarlijk is dat?

1. 's Nachts plassen

Als je een paar keer per nacht naar de wc moet, zou dat een teken kunnen zijn dat je meer alcohol drinkt dan je lichaam aan kan. Rizwan Hamid, urologische chirurg in Londen legt tegenover de Daily Mail uit: "We maken een antidiuretisch hormoon aan in ons lichaam om de hoeveelheid urine 's nachts te verminderen. Dit hormoon zorgt ervoor dat urine geconcentreerder wordt, zodat je niet te veel water uitplast. Door het drinken van alcohol wordt de productie van dit regulerende hormoon verlaagd en moet je vaker naar de wc."

2. Wanneer kan ik weer drinken?

Als de gedachte aan een glavaak in je opkomst, dan zou dat volgens psychiater Claudia Bernat weleens een teken kunnen zijn van een probleem. "Vaak denken mensen dat ze helemaal geen probleem hebben omdat ze zonder drank prima functioneren. Maar als je je gedurende de dag regelmatig verheugt op dat drankje bij thuiskomst, kan dat een serieuze waarschuwing zijn."

Volgens Bernat gebruiken mensen alcohol te vaak als zelfmedicatie, in het bijzonder wanneer ze depressief of angstig zijn. "Maar alcohol maakt dingen uiteindelijk alleen maar erger. Je moet dat ene punt voordat je naar de drank grijpt leren te herkennen. Als je nu al denkt over wat je na werk zult inschenken, is dat toch wel zorgwekkend."

3. Darmproblemen

Problemen met de ontlasting of je darmen kunnen een teken zijn dat je meer drinkt dan verstandig is. Zo ontstaat diarree bijvoorbeeld doordat je lichaam niet al het overtollige vocht kan absorberen. Dit resulteert in waterige ontlasting.

Moet je na een grote boodschap meer dan één keer doorspoelen? Dan zou het kunnen zijn dat je lever moeite heeft om vet af te breken omdat het te druk is met het verwerken van de alcohol. Kijk dus geregeld even achterom na een toiletbezoek en waarschuw op tijd je arts.

4. Ben je vaak moe?

Een paar glazen kunnen 's avonds wel helpen om makkelijk in slaap te vallen, maar je slaapt een stuk minder diep en ook minder rustig. Daarnaast word je ook eerder wakker. Dit komt doordat alcohol de REM-slaap onderdrukt.

Tijdens de REM-slaap dromen we en zijn de spieren volledig ontspannen. Door alcohol val je dus wel sneller in slaap, maar je wordt ook eerder wakker. Al met al rust je met drank op een stuk minder goed uit.

5. Nauwelijks aangeschoten

Sla jij op je gemak een aantal drankjes achter over zonder dat je je aangeschoten voelt? Dan heb je een forse kans dat je te vaak drinkt. Mensen die regelmatig een borrel nemen bouwen tolerantie op voor de korte termijn effecten van alcohol.

Normaal gesproken voelen we ons dronken omdat ethanol - de zuivere alcohol in drank - in onze bloedbaan komt en het centrale zenuwstelsel en de hersenen aantast. Het lichaam heeft bepaalde enzymen nodig om deze alcohol te verwerken.

Wanneer je vaak drinkt, maakt je lichaam grotere hoeveelheden van deze enzymen aan. Je lijf 'leert' dus als het ware om harder te werken, zodat je de effecten van alcohol minder snel merkt. Dat klinkt misschien best prima, maar is erg gevaarlijk. Door deze 'tolerantie' drink je ongemerkt meer en loop je een verhoogd risico op leverschade.

6. Tandbederf

Dat je tanden er prima uit zien in de spiegel, zegt niks. Alcohol kan weldegelijk zijn sporen achterlaten. Rode wijn bijvoorbeeld tast de binnenkant van je tanden en de oppervlakken tussen de tanden aan. Hetzelfde geldt voor witte wijn en bier.

Liefhebbers van deze alcoholische versnaperingen hebben vaker last van tanderosie en gele, gevoelige tanden.